THE CITY’S SONG / THE TEHRAN SESSIONS (2018-2022)

In The City’s Song / The Tehran Sessions komt de hoofdstad van Iran in beeld door de ogen van zanger en Setar-speler Soroosh Gharahmanloo, de in België wonende Iraanse Daf-speelster Farnoosh Khodadadeh, filmmaker Jonatan Lyssens and initiator & multi-instrumentalist Thomas Noël.

Teheran. Als u dit hoort, denkt u waarschijnlijk aan de bloedige en dodelijke repressie van de revolutionaire protesten n.a.v. het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amin die werd gearresteerd door de zedenpolitie omwille van een ‘fout’ gedragen hoofddoek en in de gevangenis overleed (september-november 2022). De afsluitende concerttour van The Tehran Sessions vond plaats in deze revolutionaire tijd, maar werd gecreëerd tijdens de twee jaar die hieraan voorafgingen.

tehran-sessions-hoes-homepage

In Teheran wonen ongeveer 13 miljoen mensen. Het is een caleidoscopische wereldstad met fabelachtige monumenten en buitenwijken waar de autostrades dwars doorheen rijden. Je ziet er kinderen spelen op straat, winkeliers achter hun kraam, goed opgeleide jongeren op zoek naar werk, artiesten die de grens aftasten van wat ze kunnen en mogen uitdrukken. In een stad waar de tijd blijft stilstaan en men toch volop in het nu leeft. Dat ‘nu’ greep Thomas Noël aan om binnen zijn project The City’s Song naar de straten en huizen van Teheran te trekken en er de stad én de Iraanse muziek beter te leren kennen.

Thomas Noëls kompanen voor deze editie waren enerzijds Soroosh Gharahmanloo uit Teheran, een rijzige man met epische baard en als setarspeler en zanger een gerenomeerde naam in Iran, en anderzijds de Iraanse Farnoosh Khodadadeh die uit liefde naar België emigreerde, de Iraanse daf (framedrum) bespeelt en fungeert als tolk.

Samen creëerden zij muziek, geïnspireerd door zowel klassieke dichters als hedendaagse woordkunstenaars uit Teheran. De twee componisten, Thomas en Soroosh, vermengen Iraanse ritmes en klankkleuren met een West-Europese harmonische drive. De daf van Farnoosh zorgt voor het percussieve peper en zout, Robbe Kieckens op percussie en Anaïs Moffarts op bas maakten de muziek compleet.

Samen met cineast Jonatan Lyssens legden ze ook hun samenwerking in Teheran vast in een film: een visueel verhaal dat de muziek en de songs aanvult, countert, becommentarieert.

The Tehran Sessions laat de vele gezichten van Teheran zien en sferen weerklinken, de mooie en de minder mooie kanten, door het oog van iemand die er woont, maar ook van iemand die er vertrok.

The Tehran Sessions brengt deze muzikale en andere ervaringen op diverse en boeiende manieren naar buiten: met concerten met bijhorende beelden, een concertfilm op basis van die concerten, een cd, en een fotoreportage van Sammy Van Cauteren.

Teheran zoals u het nog nooit zag: klein en groots, poëtisch en tragisch, vanuit verschillende perspectieven. Laat u meeslepen, ontroeren, overdonderen.

In maart 2021 nam de band (Thomas Noël, Farnoosh Khodadadeh, Soroosh Ghahramanloo, Robbe Kieckens en Anaïs Moffarts) een album op. Het eindresultaat werd voorgesteld tijdens een concert tour in het najaar van 2021. De succesvolle concertreeks reisde langs diverse podia in België en Duitsland, en een uitverkochte Handelsbeurs in Gent, en sloot een jaar later af in oktober 2022 met concerten in Altes Pfandhaus, Köln (D), Atelier 74, Gent (Trio), Bij’ De Vieze Gasten, Gent (Trio), Gallery NANDA, Lokeren (Trio), Arscene, Hansbeke.

Check ons album op BANDCAMP

Bekijk hier de trailer voor de film The Tehran Sessions (Jonatan Lyssens) uit 2021.

Klik hier voor de concertfilm (Jonatan Lyssens) The Tehran Sessions @ De Handelsbeurs Gent (oktober 2021).

Klik hier voor YouTube-fragmenten uit de CD The Tehran Sessions.

CD en vinyl

The Teheran Sessions vinyl

Contact, Info 

info@frontiera.be

Thomas Noël (artistieke leiding & planning) +32 (0)477 69 10 24

Follow us

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search