‘Ah, there is no city that gives off so much noise and such a clamor as Naples.’
Elena Ferrante

The Napoli Sessions

Thomas Noël richt zich voor The Napoli Sessions van The City’s Song tot muzikanten die thuis zijn in alles wat met de Napolitaanse traditionele cultuur te maken heeft, maar evengoed tot hedendaagse jazzmuzikanten en tot muzikanten die de stedelijke identiteit in een hedendaagse versie vormgeven.

slider napoli sessions

Hij werkt samen met de in Napels opgegroeide en sinds 2013 in Gent residerende jazz-drummer en docent Emiliano della Giovanna (1976), die de Napolitaanse én Vlaamse jazz scene heel goed kent, en als het ware de link tussen Gent en Napels vormt. Daaruit groeit een groter collectief van muzikanten en kunstenaars uit zowel Vlaanderen als Napels die gezamenlijk een filmisch concert creëren, waarin de stad wordt weerspiegeld en de diverse muzikale achtergronden van de respectievelijke musici fusioneren tot een nieuw geluid. Het doel is de traditionele Zuid-Italiaanse volksmuziek te verweven met nieuwe hedendaagse ritmiek, muziek en klankkleuren. De traditionele spirituele achtergrond van de tarantella geeft ruimte aan improvisaties en solo’s van de individuele muzikanten…

In het voorjaar van 2023 trok Thomas met Emiliano naar Napels en maakten ze kennis met Mimmo Maglionico, een gevestigde waarde binnen de Napolitaanse traditionele muziekscene. Mimmo bespeelt verschillende traditionele blaasinstrumenten (schalmei, fluiten, enzovoort) is ook zanger-componist die zich specialiseert in wereldmuziek en fusion.

Ook andere, lokale, stemmen worden in het project geïntegreerd, en ter plaatse opgenomen: een koor, Napolitaanse rappers, dichters of spoken word artiesten, een percussiegroep (tammurriate), enzovoort… Zo is er bijvoorbeeld zanger/percussionist Carmine D’Aniello die opgroeide in de wijk Scampia (o.a. bekend van de film Gomorra), woonplaats van vele kansarme Napolitanen en is berucht omwille van drugstraffiek en maffiageweld. Na zijn studies is Carmine teruggekeerd naar Scampia en heeft hij de muziekschool DROM Music Lab en de opnamestudio Melograno opgericht. Het is voor The City’s Song de locatie bij uitstek geworden om de muzikanten in Napels bijeen te brengen voor repetities en proefopnames.

In het visuele luik staat uitwisseling en interactie eveneens centraal. De Gentse fotograaf en videast Sammy Van Cauteren, bekend van de andere City’s Song Sessions (Ramallah, Tehran) werkt nauw samen met de Napolitaanse fotograaf en videast Silvio Siciliano. Silvio documenteert al meer dan 40 jaar de traditionele muziekscene in en rond Napels en bezit een enorm archief aan beeld- en geluidsmateriaal (tarantelle, tammurriateen traditionele rites en gebruiken uit de regio), dat in de Napoli Sessions zal worden verwerkt.

The City’s Song – The Napoli Sessions: een veelzijdig en gelaagd project – muziek, beeld, klank, traditie en actualiteit, volksmuziek, jazz – opgebouwd rond zes thema’s

La Morte (de Dood)      La Madonna (de Vrouw)          Il Mare (de Zee)           La Terra (de Aarde)      Il Fuoco(het Vuur)       Il Soigno (de Droom)

CREW:

Thomas Noël: projectleiding, regie – compositie – piano, Hammond, gitaar, elektronica, backing vocals (B)

Emiliano Della Giovanna: drums (B) (fixer/vertaler)

Sammy Van Cauteren: fotografie, video (B)

Mimmo Maglionico: schalmei, fluiten, vocals – compositie (IT)

Marta Riccardi: bas, backing vocals (IT)

Roberto Trenca: snaren (chitarre batente, quatro, gitaar, etc) (IT)

Carmine D’Aniello: vocals, tamburo, percussie (IT)

Silvio Siciliano: video, documentaire (archief) + fixer (IT)

Contact, Info 

info@frontiera.be

Thomas Noël (artistieke leiding & planning) +32 (0)477 69 10 24

Follow us

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search