There is no square where we can meet

In 2016 reisde Thomas Noël samen met violist Wouter Vandenabeele, fotograaf Sammy Van Cauteren en documentairemaker Jonatan Lyssens naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever in Palestina. Daar ontmoetten ze Palestijnse muzikanten. Er ontstond een intense vriendschap en een creatieve samenwerking met Shadi Zaqtan, Ahmed Hawwash, Ashira Ramadan en Eleni Mustakklem. Het resultaat is een kosmopolitische lofzang op de superdiverse stad.

Nu presenteren wij u graag de film die over deze reis en artistieke samenwerking is gemaakt. Het is een rustige film, die door de stad dwaalt en het dagelijks leven in de straten en op de markten in beeld brengt, maar ook de landschappen en de onbereikbare horizon net buiten de stad. Het oog van de filmmaker ontmoet het oog van de inwoners en de kunstenaars. De verbeelding van de dichter vindt zijn weg in de songteksten. Clichés worden ontkracht.

Virtueel dwaal je als kijker mee door de stad en betreed je de repetitieruimte waar de muzikanten in gesprek zijn en prachtige poëtische liederen en instrumentale stukken creëren. Het persoonlijke verhaal en de concrete interactie vormen een centraal thema binnen de beeldvorming. Het vormt de meerwaarde van de film.

Natuurlijk is Ramallah geen ‘gewone’ stad in een ‘gewoon’ land. De film The City’s Song / The Ramallah Sessions brengt het dagelijks leven in beeld in Ramallah, binnen de context van een politiek conflict, het voortdurende Israëlisch-Palestijnse conflict. Maar er is meer. Je ziet hoe ideeën verschuiven en hoe de horizon door de artistieke uitwisseling geleidelijk wordt verbreed. Via artistieke expressie en samenwerking gaan mensen hun hoop vestigen op geweldloze vormen van verzet. Het effect op de beeldvorming van de mensen is onmiskenbaar. Dit is zeer bemoedigend – voorbij het conflict kijken, zich als mens blijven uiten, blijven groeien, loskomen van de stigma’s.

Check het album op BANDCAMP

Contact, Info 

info@frontiera.be

Thomas Noël (artistieke leiding & planning) +32 (0)477 69 10 24

 

Follow us

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search